Werkwijze

Verbindende Communicatie

We zijn het gelukkigst als we ons verbonden voelen met de mensen om ons heen. Onze manier van communiceren heeft hierbij veel invloed. We hebben in het contact met anderen vaak de neiging om met adviezen of een oordeel te komen. We vergeten dan te luisteren naar wat de ander wil en nodig heeft.

Door empathisch (te leren) luisteren, geef je onbevooroordeeld aandacht aan jezelf en de ander. Wat speelt er werkelijk, welke gevoelens en behoeften zitten er achter de woorden?

Zowel in individuele counseling als in trainingen en intervisie werk ik met geweldloze of verbindende communicatie, een empathische manier van contact maken, ontwikkeld door Marshall Rosenberg. In counseling richt ik me op wat er in jou leeft en hoe je van daaruit gelukkiger in het leven komt te staan. In trainingen en intervisie oefen je zelf met deze manier van communiceren, waardoor je meer in verbinding komt met jezelf en de mensen om je heen. En met een open blik kunt reageren vanuit begrip, belangstelling en gelijkwaardigheid.

‘Hoe meer we de ander horen, des te meer zal de ander ons horen’. (Marshall Rosenberg)

Mindfulness

Mindfulness kan ons helpen om bewust om te gaan met de dingen die dagelijks op ons pad komen. We hebben niet alles in de hand, voor- en tegenspoed wisselen elkaar af. De kunst is om vanuit mildheid op te lossen wat we kunnen en te accepteren waar we geen invloed op hebben.

Mindfulness betekent: je bewust zijn van wat er gebeurt en in contact zijn met wat je daarbij ervaart. Dat kunnen we in verbindende communicatie goed gebruiken. Want om je te verbinden met jezelf en anderen zijn aandacht en rust net zo belangrijk als de woorden die je gebruikt.

’Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen’ (Jon Kabat-Zinn)